Market Order & Limit Order: Mitä Ne Ovat?

Sijoittamisessa ja treidauksessa käytetään paljon termejä ”market order” sekä ”limit order”. Olet kenties törmännyt näihin jossain yhteydessä, esimerkiksi oman kaupankäyntialustan kautta tai ostaessasi jotain osaketta tai kohde-etuutta. Mitä näillä termeillä tarkoitetaan ja mitä eroa niillä on?

Market orders & limit orders

Jotta voit ostaa haluamaasi osaketta tai kohde-etuutta, markkinalle täytyy ”lähettää” toimeksianto, jolloin tämä toimeksianto välittyy pörssiin ja menee avoimeksi kaupankäynnille. Laittaessasi toimeksiantoa markkinoille, voit yleensä valita kahdesta vaihtoehdosta, jotka ovat market order (suomeksi ”markkinatilaus”) sekä limit order (suomeksi ”rajatilaus”). Katsotaan seuraavaksi, mitä eroa näillä kahdella on.

Market orders

Market order on kenties yleisimmin käytetty tapa sijoittaa ja lähettää toimeksianto markkinoille. Market order pyytää välittäjää suorittamaan kaupan välittömästi sen hetkiseen markkinahintaan. Tämä tarkoittaa, että kauppa suoritetaan välittömästi siihen hintaan, missä kohde-etuuden hinta on markkinoilla. Market orderit ovat yksinkertaisimpia tapoja tehdä toimeksianto pörssiin, koska tällöin kauppa toteutuu välittömästi. Market orderin tarjotessa nopean tavan avata positio markkinoilla, ei se kuitenkaan ole yleensä paras mahdollinen tapa erityisesti treidausta ja lyhytaikaista sijoittamista ajatellen. Tämä johtuu useasta eri syystä.

Esimerkiksi, juuri toimeksiannon aikana ja kaupan mennessä pörssiin, markkinoilla voi tapahtua suuriakin liikkeitä, joka asettaa avatun position heti negatiiviseen asetelmaan. Market orderissa et voi siis olla täysin varma, toteutuuko haluamasi toimeksianto haluamallasi hinnalla vai tapahtuuko markkinalla esimerkiksi suuri liike, jolloin positio avautuu kaukana haluamastasi hinnasta. Kohde-etuutta myydessä, suuret markkinaliikkeet voivat myös vaikuttaa suuresti. Esimerkiksi, jos positio olisi voitollinen, mutta markkinoilla nähdään suuri liike todella lyhyessä ajassa ja markkinalle laitetaan juuri tällöin market order, positio voi kääntyä helposti tappiolliseksi. Lisäksi kaupankäyntialustasta sekä välittäjästä riippuen, market orderissa voi olla suuremmat kulut verrattuna seuraavaksi käsiteltävään limit orderiin.

Jos sijoitustyylisi on kuukausisijoittaminen esimerkiksi tiettyyn indeksiin, nämä toimeksiannot toteutetaan yleensä kyseisellä market orderilla, jolloin ostat indeksiä aina suoraan markkinahintaan sen hetkisellä hinnalla.

Limit orders

Limit order on suuremmassa suosiossa erityisesti treidaajien keskuudessa verrattuna market orderiin. Limit orderissa pörssiin asetetaan ennalta määritetty hinta, jolloin toimeksianto toteutuu hinnan tultaessa tälle tasolle. Kauppaa ei siis varsinaisesti suoriteta, ennen kuin hinta saavuttaa ennalta asetetun tason. Limit orderit tarjoavat paremman kassanhallinnan ja mahdollistavat tarkemman suunnittelun kokonaisuudessaan. Tässä tapauksessa pystyään myös paremmin välttämään yllättäviä hintamuutoksia markkinoilla ja saadaan yleisesti parempaa analyysiä markkinasta. Limit order antaa myös liikkumatilaa, koska toimeksiantoa voi muokata tai peruuttaa tilanteen mukaan (kunhan toimeksianto ei ole jo toteutunut), jos markkina antaa toisenlaista dataa markkinan suunnasta. Jos toimeksianto olisi toteutettu markkinahintaan, voi tällöin olla ”kiinni” huonossa kauppa-asetelmassa.

Market orders VS limit orders

Vaikka limit order on yleisesti kannattavampi tapa käydä lyhytaikaista kauppaa, voi market order olla toimiva joillekkin sijoittajille sekä kenties pidempään sijoitushorisonttiin, jolloin toimeksiantoja ei tarvitse valvoa jatkuvasti, toteutuuko se vai ei. Limit order on käytetympi treidaajien ja aktiivisten sijoittajien keskuudessa, jolloin on parempi mahdollisuus positioiden hallintaan.

  • Market order: Toimeksianto välitetään pörssiin välittömästi ja kauppa toteutuu sillä hetkellä olevaan hintaan.

  • Limit order: Toimeksianto välitetään pörssiin, mutta kauppa toteutuu vasta silloin, kun hinta liikkuu ennalta määritetylle tasolle. Jos hinta ei mene tälle ennalta määritetylle tasolle, kauppa ei toteudu ollenkaan.

Huomiot

Käyttäessäsi jompaa kumpaa tapaa tehdä toimeksiantoja, on hyvä tutustua molempiin tapoihin asettaa toimeksiantoja (esimerkiksi demo-tilillä). Tärkeää on myös muistaa oma sijoitus-suunnitelma sekä riskienhallinta ja miettiä, kumpi tapa asettaa toimeksiantoja sopii paremmin itselle sekä käyttääkö kenties molempia riippuen tilanteesta.

Opas treidaamiseen tarvittavista välineistä

Lataa Ilmainen Opas!

Lue Lisää

Yhteisö

Kurssit

Yritys

Perustaja

Yhteistyöt

Seuraa Sosiaalisessa Mediassa

Risk Disclosure: Futures and forex trading contains substantial risk and is not for every investor. An investor could potentially lose all or more than the initial investment. Risk capital is money that can be lost without jeopardizing ones’ financial security or life style. Only risk capital should be used for trading and only those with sufficient risk capital should consider trading. Past performance is not necessarily indicative of future results. Live Trade Room Disclosure: This presentation is for educational purposes only and the opinions expressed are those of the presenter only. All trades presented should be considered hypothetical and should not be expected to be replicated in a live trading account. Please see full disclaimer here.

Ennakkomyynti -30%!

Uusi verkkokurssimme ”Mastering Technical Analysis – Ammattilaisen Työkalut Markkinoiden Analysointiin” on nyt ennakkomyynnissä!

Tutustu kurssiin ja hyödynnä alennuskoodi ”MTAEM30” alla olevasta painikkeesta!