Millä Summalla Aloittaa Treidaaminen?

Moni aloitteleva treidaaja voi miettiä, kuinka suurella pääomalla aloittaisi treidaamisen. Useimmissa tapauksissa treidaaminen aloitetaan liian pienellä kassalla, joka johtaa useasti huonoon lopputulokseen. Liian pienellä kassalla treidatessa otetaan monesti liian suuria riskejä, joka johtaa monesti tappiollisiin treideihin sekä useasti myös koko kassan häviämiseen. Useasti liian pienellä salkulla tavoitellaan liian suurta tuottoa, jonka saavuttaminen on hyvin haastavaa.

Mikä on sopiva koko treidaussalkulle?

Jotta treidaamista voidaan tehdä fiksusti ja ammattimaisesti pitkällä aikavälillä, on kassan koko oltava kohtalainen. Tälläinen salkun koko on esimerkiksi 10 000€ – 50 000€ välillä. Mitä suurempi kassan koko on, sitä ”helpompaa” treidaamisesta tulee, koska sinun ei tarvitse ottaa niin suuria riskejä verrattuna pienempään kassakokoon. Suuremmalla kassalla pystyt esimerkiksi avaamaan position vain 1 / 10 osalla salkun kokonaisarvosta verrattuna pienempään salkkuun, jossa helposti voidaan koko kassan arvo laittaa yhteen treidiin.

Esimerkki:

Treidaussalkulle tavoitellaan 0,5%-1% tuottoa / treidauspäivä.

  • 1000€ kokoisella salkulla päivän tuotto-odotus olisi 5-10€.
  • 10 000€ kokoisella salkulla päivän tuotto-odotus olisi 50€-100€.
  • 50 000€ kokoisella salkulla päivän tuotto-odotus olisi 250€-500€.

 

Kuten huomataan, mitä isompi salkku on käytettävässäsi, sitä parempia tuottoja pystyt tekemään samalla strategialla. Pienellä, esimerkiksi 1000€ kokoisella salkulla 5-10€ päivätuotot eivät ole kovinkaan houkuttelevia. Lisäksi monet erilaiset kaupankäyntikulut tekisivät päivästä jo tappiollisen puhumattakaan tappiollisista treideistä. Jos oletetaan, että treidaaja käy 20 päivää kauppaa kuukaudessa ja kaikki päivät olisivat voitollisia, kuukauden tuotto olisi 1000€ kokoisella salkulla vain 100-200€. Erilaiset kulut ja tappiolliset päivät myös tekisivät tästä summasta todennäköisesti tappiollisen.

10 000€ kokoisella salkulla voidaan tehdä jo kohtalaista tuottoa, mutta normaalilla palkkatyöllä pääsee jo helpommin ja paremmin isompiin tuloihin. Optimitilanteessa kuukauden tuotot voisivat olla 1000-2000€. Tässäkin tapauksessa osa voitoista menisi eri kuluihin sekä tappiolliset päivät vähentäisivät lopullista voittoa. 10 000€ salkulla treidaaminen on myös vielä hieman riskialtista, koska useasti joudutaan ottamaan liian suuria riskejä.

50 000€ salkulla treidaaminen on jo huomattavasti fiksumpaa, koska potentiaaliset tuotot alkavat olemaan hyvällä tasolla (verrattuna esimerkiksi normaaliin palkkatyöhön), eikä kaupankäyntikulutkaan juuri enää vie niin suurta osaa tavoitelluista voitoista. 50 000€ kokoisella salkulla kuukauden tuotto olisi optimitilanteessa 5000-10 000€. Tappiolliset päivät tietenkin vaikuttavat lopputulokseen, mutta oikealla riskienhallinnalla pystytään tappiot asettamaan pieniksi.

Lisäksi suuremmalla kassalla riskienhallinnasta saadaan paljon fiksumpaa ja ammattimaisempaa. Esimerkiksi 1000€ kokoisella salkulla helposti ajaudutaan laittamaan koko salkku tai yli 50% salkun koosta yhteen treidiin. Verrattuna 50 000€ salkulla, jos otettaisiin saman suuruinen treidi kuin 1000€ salkulla (koko salkku yhteen treidiin), olisi se vain 1/50 osa salkun koosta. Tämä vaikuttaa merkittävästi treidaajan psykologiaan sekä auttaa parantamaan riskienhallintaa. Jos 1000€ kokoisella salkulla haluttaisiin ottaa vastaava 1/50 suhde, olisi treidin arvo vain 20€. Tämän kokoisella summalla treidaaminen ei ole kovinkaan fiksua eikä suuria tuottoja voi odottaa.

Tiivistettynä:

On tärkeää huomioida, että treidaussalkun koko vaikuttaa suuresti treidauksen kannattavuuteen ja siitä saataviin mahdollisiin tuottoihin. Treidauksen voi aloittaa pienellä kassalla, mutta sillä ei kannata odottaa tekevänsä suurta tuottoa, erityisesti jos treidaaminen tehdään ammattimaisesti ja fiksusti. Liian moni aloitteleva treidaaja ajattelee treidaamista helppona tapana tehdä rahaa ja aloittaa esimerkiksi 500€-1000€ kassalla, jolloin mahdolliset tuotot ovat useasti vain joitain euroja (sekä monesti vain tappiota). Tästäkin aiheesta voi löytyä poikkeuksia ja jotkut henkilöt ovat voineet aloittaa treidaamisen hyvin pienellä summalla kasvattaen sen hyvinkin suureksi.

On hyvä muistaa, että erityisesti aloittelevan treidaajan on kenties paras aloittaa paperitreidaamisella, jotta pääsee oppimisprosessissa eteenpäin ilman suurta huolta, että kaikki omaisuus ja säästöt menisivät treidauksen alkuvaiheessa tapahtuviin virheisiin.

Opas treidaamiseen tarvittavista välineistä

Lataa Ilmainen Opas!

Lue Lisää

Yhteisö

Kurssit

Yritys

Perustaja

Yhteistyöt

Seuraa Sosiaalisessa Mediassa

Risk Disclosure: Futures and forex trading contains substantial risk and is not for every investor. An investor could potentially lose all or more than the initial investment. Risk capital is money that can be lost without jeopardizing ones’ financial security or life style. Only risk capital should be used for trading and only those with sufficient risk capital should consider trading. Past performance is not necessarily indicative of future results. Live Trade Room Disclosure: This presentation is for educational purposes only and the opinions expressed are those of the presenter only. All trades presented should be considered hypothetical and should not be expected to be replicated in a live trading account. Please see full disclaimer here.

Ennakkomyynti -30%!

Uusi verkkokurssimme ”Mastering Technical Analysis – Ammattilaisen Työkalut Markkinoiden Analysointiin” on nyt ennakkomyynnissä!

Tutustu kurssiin ja hyödynnä alennuskoodi ”MTAEM30” alla olevasta painikkeesta!