Riskienhallinta Treidauksessa

Sijoittaminen ja treidaus on potentiaalisesti palkitsevaa, mutta ne tuovat mukanaan myös merkittävän riskin. Riskienhallinta on yksi avainasioista, jotta treidauksesssa sekä sijoittamisessa voi menestyä pitkällä aikavälillä. Mitä riskienhallinta sitten on ja miten sitä voidaan hyödyntää sijoittamisessa?

Riskienhallinta

Riskienhallinnalla tarkoitetaan sijoittamisessa ja treidauksessa strategioita ja toimenpiteitä, joita voidaan käyttää mahdollisten tappioiden minimoimiseen ja
pääoman suojaamiseen. Tavoitteena on hallita riskejä mahdollisimman tehokkaasti samalla, kun pyritään saavuttamaan voittoja. Treidauksen ja sijoittamisen riskienhallintaan kuuluu useita erilaisia käytäntöjä ja periaatteita, joilla pyritään vähentämään epävarmuutta ja säilyttämään pitkäaikainen kaupankäynnin kestävyys.

1. Pääoman hallinta: Vältä suuria tappioita

Yksi tärkeimmistä riskienhallinnan säännöistä on varojen ja kassan asianmukainen hallinta. Älä sijoita suurta osaa pääomastasi yhteen kauppaan tai sijoitukseen. Käyttämällä vain osan salkkusi summasta kauppaan, vältyt näin paremmin suurilta tappioilta, eikä koko sijoitussalkku ole kiinni yhden kaupan varassa. Tämä vähentää riskiä, jos kauppa menee odottamattomasti pieleen.

2. Aseta stop loss ja take profit -tasot

Stop loss -taso on hinta, johon olet valmis hyväksymään tappiot ja sulkemaan kaupan automaattisesti. Take profit -taso puolestaan on hinta, jossa haluat sulkea kaupan ja ottaa voitot talteen. Näiden tasojen asettaminen auttaa suojaamaan sinua äkillisiltä markkinamuutoksilta ja hallitsemaan voittojen ja tappioiden suhdetta. Nämä tasot voi asettaa omaan sijoitus-strategiaan sopiviksi. Stop-loss-taso on hyvä esimerkiksi pitää niin, että mahdollisuus tappioon on 1-3%. Take-profit-taso taas on hyvä yleisesti pitää isompana verrattuna stop loss -tasoon, jolloin voit tehdä tuottoa pitkällä aikavälillä, vaikka voitollisia kauppoja olisi vähemmän suhteessa tappiollisiin kauppoihin.

3. Hajuttaminen: Älä panosta kaikkea yhteen kauppaan

Hajauttaminen on avain monipuolisen sijoitusportfolion luomiseen. Älä keskity liikaa yhteen omaisuusluokkaan tai kohde-etuuteen. Hajauttamalla sijoituksesi eri osakkeisiin, indekseihin tai markkinoihin vähennät yhden sijoituksen vaikutusta koko pääomaasi. Lyhyemmässä kaupankäynnissä voit myös seurata useampaa kohde-etuutta, jolloin et ole lukittuna käymään kauppaa vain yhdellä kohde-etuudella. Voit siis etsiä laajemmin potentiaalisia kaupankäyntimahdollisuuksia eri markkinoilta ja olla läsnä niillä markkinoilla, joilla näet potentiaalisia mahdollisuuksia.

4. Vältä liiallista vipuvaikutusta

Vipuvaikutus sijoittamisessa viittaa siihen, miten pienellä sijoitussummalla voidaan hallita suurempaa positioita tai osallistua suurempiin kauppoihin, kuin mitä sijoituksen alkuperäinen summa antaisi mahdollisuuden. Vipuvaikutus mahdollistaa sijoittajille ja treidaajille suuremman altistumisen markkinoiden liikkeille pienemmillä sijoituksilla. Vipuvaikutus saavutetaan yleensä käyttämällä lainarahaa tai velkavipua.

Vaikka vipuvaikutus voi kasvattaa voittoja, se myös kasvattaa tappioiden riskiä. Käytä vipuvaikutusta harkiten ja ymmärrä sen vaikutukset ennen kuin otat sen käyttöön. Liiallinen vipuvaikutus voi johtaa nopeisiin tappioihin sekä pahimmissa tapauksissa hyvin nopeasti koko kassan menettämiseen. Vipuvaikutus on hyödyllinen työkalu erityisesti aktiiviselle sijoittajalle, mutta on tärkeää tiedostaa sen mahdollisuudet ja haittapuolet.

5. Pidä huolta psykologiasta

Tunteet voivat vaikuttaa päätöksiisi ja johtaa impulsiivisiin kauppoihin erityisesti treidauksessa. Opiskele psykologiaa, itseäsi, tunteita sekä omaa käyttäytymistä. Psykologia ja tunteiden hallitseminen on avainasemassa sijoittamisessa sekä erityisesti treidauksessa. Älä tee päätöksiä kiireessä tai äkillisen tunteen vallassa, koska yleensä nämä päätökset johtavat huonoihin lopputuloksiin. Luomalla strategian ja huolehtimalla riskienhallinnasta poistat treidauksesta ja sijoittamisesta paljon pois tunteita, koska et tällöin tee niin impulsiivisia päätöksiä.

6. Kouluttaudu

Markkinat ja kaupankäyntiympäristö muuttuvat jatkuvasti. Käytä aikaa ja panosta oman strategian, toiminnan ja psykologian kehittämiseen. Pysy ajan tasalla uusista strategioista, työkaluista ja markkinatrendeistä. Jatkuva oppiminen auttaa sinua sopeutumaan muutoksiin ja parantamaan kaupankäyntitaitojasi.

Treidaus ja sijoittaminen voi olla palkitsevaa, kun sitä harjoitetaan oikein ja harkiten. Noudattamalla riskienhallintatekniikoita voit suojata pääomaasi, minimoida tappiot ja lisätä mahdollisuuksiasi menestyä pitkällä aikavälillä. Muista, että kärsivällisyys ja johdonmukaisuus ovat avainasemassa matkalla kohti menestystä.

Opas treidaamiseen tarvittavista välineistä

Lataa Ilmainen Opas!

Lue Lisää

Yhteisö

Kurssit

Yritys

Perustaja

Yhteistyöt

Seuraa Sosiaalisessa Mediassa

Risk Disclosure: Futures and forex trading contains substantial risk and is not for every investor. An investor could potentially lose all or more than the initial investment. Risk capital is money that can be lost without jeopardizing ones’ financial security or life style. Only risk capital should be used for trading and only those with sufficient risk capital should consider trading. Past performance is not necessarily indicative of future results. Live Trade Room Disclosure: This presentation is for educational purposes only and the opinions expressed are those of the presenter only. All trades presented should be considered hypothetical and should not be expected to be replicated in a live trading account. Please see full disclaimer here.

Ennakkomyynti -30%!

Uusi verkkokurssimme ”Mastering Technical Analysis – Ammattilaisen Työkalut Markkinoiden Analysointiin” on nyt ennakkomyynnissä!

Tutustu kurssiin ja hyödynnä alennuskoodi ”MTAEM30” alla olevasta painikkeesta!