Treidauspsykologia, Mitä Se On?

Treidaaminen ja sijoittaminen osakemarkkinoilla ei ole pelkästään numeroita ja kaavioita. Se on myös mielen peli, joka on useasti suuremmassa roolissa, kuin tekniset taidot. Ihmismieli vaikuttaa suuresti meidän kykyyn tehdä rationaalisia päätöksiä, jolloin ihmismielellä on myös suora vaikutus treidaukseen ja sijoittamiseen. Miten sitten huomioida tämä aihe-alue omassa treidauksessa ja toiminnassa?

Treidauspsykologia – Mitä se tarkoittaa?

Treidauspsykologia kuvastaa sitä, kuinka ihmisen mieli vaikuttaa kaupankäyntipäätöksiin ja lopputulokseen. Se kattaa laajan valikoiman tunteita, ajattelutapoja ja reaktioita, joita treidaaja voi kokea kaupankäynnin aikana. Tämä aihe on todella tärkeä, sillä se voi auttaa treidaajaa ymmärtämään, miksi hän tekee tiettyjä päätöksiä ja kuinka parantaa treidausta tulevaisuudessa.

 

Tunteiden Hallinta

Yksi tärkeimmistä asioista treidauspsykologiassa on tunteiden hallinta. Kun omaa pääomaa laitetaan kiinni markkinoille, tunteet voivat helposti ottaa vallan. Pelko, ahneus, jännitys ja paniikki voivat kaikki vaikuttaa päätöksiin ja johtaa epäonnistuneisiin lopputuloksiin. Jos tunteet ottavat vallan, ihmismielen on hankala ajatella silloin enää rationaalisesti. Treidaus voidaan monesti aloittaa demo-tilillä ja oppia tehokkaasti treidaamiseen vaadittavia teknisiä taitoja, mutta tunteet ja mielen hallinta jäävät yleensä tästä yhtälöstä pois.

Yksi tapa hallita tunteita on asettaa selkeät säännöt ja strategiat ennen kaupankäyntiä, luoda siis tarkka suunnitelma. Tämä auttaa pitämään tunteet paremmin kurissa ja estämään impulsiiviset päätökset. On myös tärkeää tarkkailla omaa käytöstä sekä tunnetiloja treidauksen ja kauppojen aikana, jolloin oman mielen toimintaa ja käyttäytymistä voi kehittää. Suunnitelmassa on hyvä huomioida esimerkiksi riskienhallintaa sekä positiokokoa. Kun oma suunnitelma on kunnossa ja osaa noudattaa sitä tiukasti, tulee treidaamisesta yleensä selkeämpää eikä tunteet ja impulsiiviset päätökset ota valtaa.

 

Itsetuntemus

Toinen tärkeä osa treidauspsykologiaa on itsetuntemus. Kaupankäynti pörssissä vaatii rehellistä arviointia omista taidoista ja heikkouksista. Treidaajan tulisi tietää omat vahvuutensa ja heikkoutensa sekä tunnistaa omat kaupankäyntiin liittyvät tunteensa ja reaktionsa. Ilman tätä treidaajana kehittyminen on huomattavasti hankalempaa ja voi useasti toistaa samoja virheitä.

Hyvä itsetuntemus auttaa välttämään ylioptimismia tavoitteita ja oman osaamisen yliarvioimista. Se auttaa myös tunnistamaan, milloin on hyvä aika pitää tauko treidauksesta, jos mieli on esimerkiksi liian kiihtynyt tai stressaantunut. Tärkeää on myös tiedostaa esimerkiksi väsyneisyys, ylikuormittuvuus sekä vastaavat tekijät, jotka vaikuttavat helposti treidaukseen ja sen lopputuloksiin.

 

Pitkäjänteisyys

Treidaaminen ja siinä menestyminen on pitkä tie. Yleensä treidaamista saatetaan ajatella nopeana tienä rikastumiseen ja helppona tapana tehdä rahaa, vaikka asia on yleensä täysin päinvastainen. Menestys ei tule yhdessä päivässä tai viikossa, ja tappiot ovat osa peliä. Treidaajan on oltava pitkäjänteinen ja valmis kehittämään itseään todella monella osa-alueella.

Pitkäjänteisyys vaatii paljon ihmismieleltä ja kyvyn pysyä uskollisena sekä kärsivällisenä omalle suunnitelmalle. Oman mielen, tunteiden ja käyttäytymisen hallinta tulee tässä suuresti esiin. Pitkäjänteisyys vaatii myös kykyä sopeutua muuttuviin markkinaolosuhteisiin ja mielenkiinnon jatkuvaan oppimiseen.


Lopuksi

Treidauspsykologia on yksi olennaisimpia osa-alueita treidauksessa menestymiseen. Treidaajan tulisi sijoittaa aikaa ja vaivaa tunteidensa hallintaan, itsetuntemukseen ja pitkäjänteisyyteen. Vaikka tekniset taidot ovatkin tärkeitä, ne eivät yksin riitä menestyksekkääseen kaupankäyntiin.

Kun treidaaja oppii hallitsemaan mieltään ja tunnistamaan tunteidensa vaikutuksen päätöksiinsä, on treidaaja paremmin varusteltu saavuttamaan potentiaalisen pitkäaikaisen menestyksen markkinoilla. Treidaaminen on haastavaa, mutta ne, jotka panostavat psykologiaan ja ihmismielen tutkimiseen, ovat yleensä askeleen edellä heitä, jotka eivät kiinnitä tähän osa-alueeseen huomiota.

Opas treidaamiseen tarvittavista välineistä

Lataa Ilmainen Opas!

Lue Lisää

Yhteisö

Kurssit

Yritys

Perustaja

Yhteistyöt

Seuraa Sosiaalisessa Mediassa

Risk Disclosure: Futures and forex trading contains substantial risk and is not for every investor. An investor could potentially lose all or more than the initial investment. Risk capital is money that can be lost without jeopardizing ones’ financial security or life style. Only risk capital should be used for trading and only those with sufficient risk capital should consider trading. Past performance is not necessarily indicative of future results. Live Trade Room Disclosure: This presentation is for educational purposes only and the opinions expressed are those of the presenter only. All trades presented should be considered hypothetical and should not be expected to be replicated in a live trading account. Please see full disclaimer here.

Ennakkomyynti -30%!

Uusi verkkokurssimme ”Mastering Technical Analysis – Ammattilaisen Työkalut Markkinoiden Analysointiin” on nyt ennakkomyynnissä!

Tutustu kurssiin ja hyödynnä alennuskoodi ”MTAEM30” alla olevasta painikkeesta!