Treidausrutiinit

Treidaaminen on muutakin, kuin vain markkinoiden seuraamista ja kaupankäyntiä. Treidaamiseen liittyy useita eri osa-alueita, joista yksi oleellinen osa on päivittäiset rutiinit. Tässä artikkelissa tarkastelemme treidausrutiinien tärkeyttä ja kuinka voit hyödyntää niitä omassa treidauksessasi.

Treidausrutiinit

Treidausrutiineilla tarkoitetaan päivittäisiä toimenpiteitä, joita voit hyödyntää omassa treidauksessasi. Huolehtimalla aktiivisista rutiineista ja tekemällä niistä päivittäistä, antaa se sinulle pienen kilpailuedun markkinoilla verrattuna henkilöön, joka ei panosta tähän alueeseen ollenkaan. Treidaukseen liittyvät rutiinit olisi hyvä sisällyttää omaan suunnitelmaan ja strategiaan, jolloin niissä pysyminen on helpompaa ja niiden kehittäminen on ammattimaisempaa. Vaikka artikkelissa keskitytään pääsääntöisesti spesifisesti treidaamiseen liittyviin rutiineihin, myös treidauksen ulkopuolella olevat rutiinit tukevat useissa tapauksissa treidauksen kannattavuutta.

1. Elämäntilanne

Ennen treidausrutiinien tekemistä, on hyvä pohtia omaa elämäntilannetta, tämän hetkisiä rutiineja sekä omaa ajan käyttöä. Monella aloittelevalla treidaajalla tai henkilöllä, joka vain harrastaa treidaamista eikä treidaaminen ole ammatti, muut arjen rutiinit useasti syövät paljon aikaa päivästä. Esimerkiksi, moni voi olla palkkatöissä, yrittäjänä tai opiskelemassa, jolloin suuri osa päivän tunneista menee näiden asioiden hoitamiseen. Lisäksi harrastukset, perhe, arki sekä muut osa-alueet vaikuttavat suuresti treidausrutiinien suunnittelemiseen ja toteutukseen. On tärkeää merkata ylös kaikki tälläiset asiat ja miettiä, kuinka paljon aikaa jää treidaamiseen sekä siihen liittyvään toimintaan.

2. Iltavalmistelut

Treidauspäivään valmistautuminen alkaa jo edellisenä iltana. Voit esimerkiksi tarkistaa mahdolliset uutiset ja tapahtumat, jotka voivat vaikuttaa markkinoihin seuraavana päivänä. Lisäksi voit miettiä jo seuraavan päivän aikataulun valmiiksi ja tarkastaa, onko päivälle jotain muuta oleellista menoa tai asiaa, joka voi vaikuttaa omaan treidaukseen. On tärkeää myös muistaa ottaa vapaa-aikaa, jolloin aivot ja mieli pääsevät palautumaan.

3. Aamuvalmistelut

Treidauspäivä alkaa ennen markkinoiden avautumista. Aamulla voit tarkista oleelliset uutiset, mahdolliset tapahtumat ja julkistukset, jotka saattavat vaikuttaa päivän markkinaan. Lisäksi voit myös selata läpi sosiaalista mediaa (esimerkiksi Twitter / X) ja katsoa, minkälaista keskustelua markkinoista käydään. Jos päivän aikana on suuria uutisia tai tapahtumia, on nämä hyvä tiedostaa jo aamulla ja suunnitella, vaikuttavatko nämä omaan strategiaan. Tämä auttaa sinua pysymään suunnitelmassasi paremmin.

4. Markkinoiden Avaus

Ennen markkinoiden avausta, on työpisteellä hyvä olla hyvissä ajoin, esimerkiksi 30 minuuttia aikaisemmin. Näin olet hyvin valmiina käymään kauppaa, kun markkinat avautuvat. Markkinoiden avautuessa yleensä nähdään suurta volatiliteettia ja markkinaliikkeitä, jolloin on hyvä olla valmis toimimaan nopeasti oman strategian puitteissa.

5. Aikaraja

Kun markkinat ovat avautuneet, varsinainen kaupankäyntisessio alkaa. Tähänkin voi asettaa itselleen tietyn aikarajan, jona aikana vain käy kauppaa. Tämä voi esimerkiksi olla 2 tuntia. Jos tämän ajan puitteissa ei tule potentiaalisia osto- tai myyntipaikkoja, treidauspäivä päättyy ilman yhtään kauppaa. Tämä auttaa ajan hallinnassa sekä poistaa treidauksesta psykologista puolta. Tärkeää on muistaa, että joka päivä ei ole pakko käydä kauppaa, jos markkina ei anna selkeitä signaaleja potentiaalisista osto- tai myyntipaikoista. Pidä myös silmällä talousuutisia ja yritystapahtumia, jotka voivat vaikuttaa markkinoihin.

6. Riskienhallinta

Riskienhallinta on keskeinen osa treidausta ja olisi hyvä kuulua jokaisen treidaajan strategiaan ja osaksi rutiineja. Toimeksiantoihin tulisi esimerkiksi asettaa aina selkeät rajat sille (stop-loss), kuinka paljon olet valmis menettämään yhdessä kaupassa. Tähän kannattaa panostaa aikaa ja vaivaa, jolloin tästä tulee ”automaatio” treidauksessa.

7. Tauot ja fyysinen hyvinvointi

Treidaamista voisi kuvata ”mentaaliseksi huippu-urheiluksi”. Treidaaminen on hyvin intensiivistä ja aivoja sekä mieltä kuormittavaa. Tähän auttaa itsestään huolehtiminen myös treidauksen ulkopuolella. Fyysisellä hyvinvoinnilla on useasti selkeä vaikutus aivojen toimintaan sekä keskittymiseen, jolloin siitä on myös hyötyä treidaamisessa. Treidauksen aikana voi pitää myös lyhyitä taukoja, jotka voivat auttaa keskittymiseen sekä aivojen toimintaan.

8. Henkinen hyvinvointi

Henkisestä hyvinvoinnista on myös yhtä tärkeä pitää huolta, kuin fyysisestä hyvinvoinnista. On tärkeää, että rutiineihin kuuluu myös vapaa-aikaa ja muuta, kuin treidausta. Näin aivot ja mieli saavat levätä intensiivisistä treidaus-sessioista ja olet todennäköisemmin virkeämpi, kun palaat takaisin tietokoneen äärelle treidaamaan. Stressinhallinta on oleellisen osa treidausta ja siihen on hyvä panostaa. Jos treidaus tuntuu kuormittavalta, voi asiaa helpottaa esimerkiksi jonkin pituisella tauolla (esimerkiksi viikko), jolloin ei käy kauppaa ollenkaan.

9. Markkinoiden sulkeutuminen

Kun markkinat sulkeutuvat tai lopetat kaupankäynnin päivältä, tarkista päivän tulos, tehdyt kaupat sekä muut huomiot. Arvioi, mitä teit oikein ja mitä voit oppia. Mieti, onko tarpeen opiskella jotain aihetta lisää tai muuttaa omaa strategiaa. Tärkeää on muistaa, että tappiot kuuluvat treidaamiseen, eikä omaa strategiaa kannata aina muuttaa heti, kun tulee tappiollinen päivä. Strategiaa on hyvä seurata pitkällä aikavälillä, eikä yhden päivän perusteella.

10. Jatkuva Kehittyminen

Rutiineihin ja omaan aikatauluun tulisi myös varata aikaa opiskeluun sekä uuden oppimiseen. Mieti myös, kuinka voit tehdä asiat paremmin jatkossa. Lukemalla kirjoja ja muita tietolähteitä voit kehittää itseäsi treidaajana. Seuraamalla myös markkinauutisia sekä niiden vaikutusta markkinoihin opit lisää. Pyri kehittymään jatkuvasti, jotta sinusta voi tulla parempi treidaaja.

Yhteenveto

Treidausrutiinit tuovat treidaamiseen tarvittavaa kurinalaisuutta sekä jatkuvuutta. Ne auttavat sinua pysymään paremmin fokusoituneena ja välttämään tunteiden vaikutusta. Rutiinit on hyvä luoda itselleen ja omaan elämäntilanteeseen sopiviksi. Samat rutiinit eivät välttämättä sovi kaikille.

Opas treidaamiseen tarvittavista välineistä

Lataa Ilmainen Opas!

Lue Lisää

Yhteisö

Kurssit

Yritys

Perustaja

Yhteistyöt

Seuraa Sosiaalisessa Mediassa

Risk Disclosure: Futures and forex trading contains substantial risk and is not for every investor. An investor could potentially lose all or more than the initial investment. Risk capital is money that can be lost without jeopardizing ones’ financial security or life style. Only risk capital should be used for trading and only those with sufficient risk capital should consider trading. Past performance is not necessarily indicative of future results. Live Trade Room Disclosure: This presentation is for educational purposes only and the opinions expressed are those of the presenter only. All trades presented should be considered hypothetical and should not be expected to be replicated in a live trading account. Please see full disclaimer here.

Ennakkomyynti -30%!

Uusi verkkokurssimme ”Mastering Technical Analysis – Ammattilaisen Työkalut Markkinoiden Analysointiin” on nyt ennakkomyynnissä!

Tutustu kurssiin ja hyödynnä alennuskoodi ”MTAEM30” alla olevasta painikkeesta!