Mikä On Indeksirahasto?

Indeksirahastot ovat nykyisin erittäin suosittuja ja mahdollistavat helpon pääsyn markkinoille pienelläkin pääomalla. Mikä indeksirahasto sitten käytännössä on?

Indeksirahasto

Indeksirahasto on sijoitusrahasto, joka seuraa tietyn indeksin, kuten osakeindeksin, joukkovelkakirjaindeksin tai raaka-aineindeksin, tuottoa. Indeksirahastot eivät yritä voittaa markkinoita, vaan niiden tavoitteena on seurata tarkasti valittua indeksiä. Tämä tehdään sijoittamalla rahaston varat samassa suhteessa, kuin indeksissä olevat sijoituskohteet.

Indeksirahastot tarjoavat sijoittajille houkuttelevan vaihtoehdon salkkunsa hajauttamiseen ja pitkän aikavälin tuottojen tavoitteluun. Alhaiset hallinnointikustannukset ja helppo saatavuus tekevät indeksirahastoista houkuttelevan vaihtoehdon kaikentasoisille sijoittajille. Sijoittajat voivat hyödyntää rahastoindeksin tarjoamia etuja sijoitusten parantamiseksi ja tulevaisuuden taloudellisen turvallisuuden rakentamiseksi.

Indeksirahastot ovat nykyisin todella suosittuja ja tarjoavatkin helpon pääsyn finanssimarkkinoille hyvin pienelläkin pääomalla. Suosittua on myös automaattinen kuukausisäästäminen indeksirahastoihin, jolloin sijoittaminen näihin rahastoihin tapahtuu automaattisesti. Pörssikursseja ei tarvitse välttämättä olla seuraamassa aktiivisesti ja toimeksiantojakaan ei tarvitse itse fyysisesti tehdä.

 

Indeksirahastojen hyötyjä sekä haittoja:

 
Hyödyt:
  1. Hajauttaminen: Indeksirahastot tarjoavat sijoittajille mahdollisuuden laajalle hajautukselle eri omaisuusluokkien kesken. Tämä auttaa vähentämään yksittäisten sijoituskohteiden riskiä.
  1. Alhaiset hallinnointikustannukset: Indeksirahastojen hallinnointikustannukset ovat yleensä huomattavasti pienemmät, kuin aktiivisesti hoidettujen rahastojen kustannukset. Koska rahastot eivät vaadi jatkuvaa kaupankäyntiä tai aktiivista salkunhoitoa, kulut pysyvät alhaisina.
  1. Pitkän aikavälin tuotto: Aktiivisesti hoidettujen rahastojen tuotot eivät välttämättä ylitä markkinoiden keskiarvoa pitkällä aikavälillä. Indeksirahastot sen sijaan pyrkivät saavuttamaan markkinoiden tuoton, ja niillä on usein vahva tuottohistoria.
  1. Helppous: Indeksirahastoihin sijoittaminen on helppoa ja vaivatonta. Sijoittajat voivat ostaa indeksirahastoja suoraan esimerkiksi verkkopankista tai käyttää välittäjää, eikä heillä tarvitse olla syvällistä sijoitustietämystä.
 
Haitat:
  1. Tuoton rajoittaminen: Indeksirahasto rajoittaa mahdollisuutta ylittää markkinoiden tuotto. Kun sijoittaja seuraa indeksiä, hän hyväksyy sen tuoton, oli se sitten hyvä tai huono.
  1. Omien tavoitteiden sivuuttaminen ja riskinsietokyky: Rahastoindeksi ei ota huomioon sijoittajan omia tavoitteita ja riskinsietokykyä. Jokaisella sijoittajilla on erilaisia taloudellisia tavoitteita ja aikatauluja, ja näihin rahastoindeksi ei tarjoa yksilöllistä sijoitusstrategiaa.
  1. Markkinoiden heilahtelu: Indeksirahastot voivat olla alttiita markkinoiden heilahteluille. Indeksirahastojen arvot nousevat ja laskevat markkinoiden mukana, ja tämä voi aiheuttaa sijoittajalle epävarmuutta ja stressiä. Mahdollisilta tappioilta ei myöskään voi välttyä.

 

Yhteenveto

Vaikka indeksirahastot tarjoaa joitakin etuja, on tärkeää tunnistaa myös sen potentiaaliset haitat. Sijoittajan tulisi harkita omia henkilökohtaisia tavoitteitaan, riskinsietokykyään ja sijoitusmieltymyksiään, ennen kuin sijoittaa indeksirahastoon.

Suomessa indeksirahastot ovat kasvattaneet suosiotaan vuosien varrella. Sijoittajat ovat alkaneet ymmärtää indeksirahastojen edut, ja ne ovat tulleet tärkeäksi osaksi monien sijoitussalkkuja. Indeksirahastot tarjoavat sijoittajille mahdollisuuden sijoittaa laajasti kotimaisille ja kansainvälisille markkinoille ilman suuria kustannuksia ja vaivaa.

Opas treidaamiseen tarvittavista välineistä

Lataa Ilmainen Opas!

Lue Lisää

Yhteisö

Kurssit

Yritys

Perustaja

Yhteistyöt

Seuraa Sosiaalisessa Mediassa

Risk Disclosure: Futures and forex trading contains substantial risk and is not for every investor. An investor could potentially lose all or more than the initial investment. Risk capital is money that can be lost without jeopardizing ones’ financial security or life style. Only risk capital should be used for trading and only those with sufficient risk capital should consider trading. Past performance is not necessarily indicative of future results. Live Trade Room Disclosure: This presentation is for educational purposes only and the opinions expressed are those of the presenter only. All trades presented should be considered hypothetical and should not be expected to be replicated in a live trading account. Please see full disclaimer here.

Ennakkomyynti -30%!

Uusi verkkokurssimme ”Mastering Technical Analysis – Ammattilaisen Työkalut Markkinoiden Analysointiin” on nyt ennakkomyynnissä!

Tutustu kurssiin ja hyödynnä alennuskoodi ”MTAEM30” alla olevasta painikkeesta!