Mikä on ETF?

Exchange-Traded Fund (ETF) on pörssinoteerattu rahasto, joka on saavuttanut suuren suosion sijoittajien keskuudessa. Tässä artikkelissa syvennytään tarkemmin, mikä ETF käytännössä on.

ETF:t ovat sijoitusrahastoja, joiden osuuksia voidaan ostaa ja myydä pörssissä samalla tavalla, kuin esimerkiksi osakkeita. Sen toiminta perustuu siihen, että se pyrkii seuraamaan jonkin tietyn indeksin tai omaisuusluokan kehitystä. Toisin sanoen, ETF yrittää toistaa tietyllä markkinalla tai omaisuusluokalla saavutettuja tuottoja.

Perinteisiin indeksirahastoihin verrattuna ETF:iä voi siis ostaa reaaliajassa. Perinteisissä indeksirahastoissa toimeksiannon käsittelyyn voi mennä useasti muutama päivä, jolloin toteutunut kauppahinta voi olla eri, kuin alkuun oli ajateltu. ETF:n kanssa tätä ongelmaa ei ole, koska kaupat pystytään toteuttamaan reaaliajassa ja ostoja sekä myyntejä voidaan tehdä tehokkaasti vaikka päivittäin.

ETF:t tarjoavat sijoittajille mahdollisuuden hajauttaa varojaan monipuolisesti osakkeisiin, korkoihin, hyödykkeisiin ja muihin omaisuusluokkiin. ETF:ien avulla voidaan tehokkaasti saada altistuminen usealle eri varallisuusluokalle, ilman, että sijoittajan tarvitsee ostaa ja hallita yksittäisiä arvopapereita.

Käydään seuraavaksi läpi ETF:ien hyötyjä ja haittoja.

 

ETF:ien hyötyjä ja haittoja:

 

ETF:ien Hyödyt:

  1. Hajauttaminen: ETF:t mahdollistavat sijoittajille helpon ja tehokkaan tavan hajauttaa sijoituksiaan useisiin eri omaisuusluokkiin. Hajauttaminen tukee sijoittajan riskienhallintaa.
  1. Likviditeetti (Liquidity): ETF:t ovat päivittäin pörssissä noteerattuja, ja niitä voi ostaa ja myydä milloin tahansa kaupankäyntipäivän aikana. Tämä tarjoaa sijoittajille erinomaisen likviditeetin ja joustavuuden.
  1. Kustannustehokkuus: ETF:ien hallinnointikulut voivat yleensä olla alhaisemmat, kuin perinteisissä sijoitusrahastoissa. Tämä tarkoittaa, että sijoittaja voi säästää kuluissa pitkällä aikavälillä.

 

ETF:ien Haitat:

  1. Kaupankäyntikustannukset: Vaikka ETF:ien hallinnointikulut voivat olla matalat, sijoittajat joutuvat maksamaan pääsääntöisesti välityspalkkioita ostoista ja myynneistä. Usein tiheä kaupankäynti voi aiheuttaa näiden kustannusten kertymistä.
  1. Verotus: ETF:ien verokohtelu voi olla monimutkainen ja vaihdella maittain. Sijoittajan on syytä ymmärtää, miten ETF:it vaikuttavat hänen verotukseensa.
  1. Markkinahäiriöt: Vaikka ETF:t pyrkivät seuraamaan tarkasti esimerkiksi kohde-indeksiä, saattaa indeksin ja ETF:n välillä esiintyä hintaeroja. Tämä voi johtua esimerkiksi kaupankäyntihäiriöistä tai likviditeetin puutteesta.

 

Yhteenveto

ETF:t ovat tehneet sijoittamisesta entistä helpompaa ja saavuttaneet suuren suosion monenlaisille sijoittajille. Jokaisen sijoittajan tulisi arvioida kuitenkin huolellisesti omat tarpeensa ja tavoitteensa ennen kuin sijoittaa ETF:iin. ETF:ien avulla voidaan rakentaa monipuolinen sijoitussalkku, mutta ne eivät välttämättä sovi kaikille sijoittajille. Ymmärtämällä ETF:ien hyödyt ja haitat, sijoittaja voi tehdä parempia päätöksiä ja optimoida sekä hajauttaa oman sijoitussalkkunsa tehokkaasti.

Opas treidaamiseen tarvittavista välineistä

Lataa Ilmainen Opas!

Lue Lisää

Yhteisö

Kurssit

Yritys

Perustaja

Yhteistyöt

Seuraa Sosiaalisessa Mediassa

Risk Disclosure: Futures and forex trading contains substantial risk and is not for every investor. An investor could potentially lose all or more than the initial investment. Risk capital is money that can be lost without jeopardizing ones’ financial security or life style. Only risk capital should be used for trading and only those with sufficient risk capital should consider trading. Past performance is not necessarily indicative of future results. Live Trade Room Disclosure: This presentation is for educational purposes only and the opinions expressed are those of the presenter only. All trades presented should be considered hypothetical and should not be expected to be replicated in a live trading account. Please see full disclaimer here.

Ennakkomyynti -30%!

Uusi verkkokurssimme ”Mastering Technical Analysis – Ammattilaisen Työkalut Markkinoiden Analysointiin” on nyt ennakkomyynnissä!

Tutustu kurssiin ja hyödynnä alennuskoodi ”MTAEM30” alla olevasta painikkeesta!